Home I Algemene informatie I Locatie Ansen l Locatie Kerkenveld I Locatie Havelte l Locatie Fort I Wie zijn wij  I Zorg I FinanciŽn en kosten I Vrienden van de Berkenhof I Links I  Nieuws I Contact  

 


NIEUWS

Natuurbeleving wordt onderdeel van dagbesteding ouderen. Klik op onderstaande foto om het hele artikel op de website van IVN te kunnen lezen.

 

Artikel uit het Dagblad van het Noorden van 7 Oktober 2016

Raadhuis Havelte: Van gemeentehuis tot zorgparadijs


Jacqueline Smit (links) en Meta Kroon toverden het oude gemeentehuis in Havelte om tot ideale woon- en zorgplek voor ouderen. FOTO GERRIT BOER

De ene na de andere bewoner betrekt zijn appartement in het verbouwde oude raadhuis van Havelte. Het is het derde woonzorgcomplex van De Berkenhof.

Hier en daar hangt nog een bordje aan de wand met een oud kantoornummer. Verder herinnert weinig nog aan de tijd dat dit het gemeentehuis was. De boerderij aan de Boskampsbrugweg in Havelte is het afgelopen jaar aan de binnenkant volledig gestript en verbouwd. Het Rijksmonument, waarvan delen uit de achttiende eeuw dateren, kreeg er een nieuwe vleugel en serre bij.

Waar jarenlang ambtenaren vergaderden en stukken schreven, bevinden zich nu 22 zorgappartementen voor ouderen. Voor alle kamers zijn al huurders gevonden. Ruim een week na de officiŽle opening trekt de een na de ander in het complex. De jongste bewoner is 73, de oudste 94 jaar.

Derde vestiging

‘Woonzorg De Berkenhof’, staat op de gevel. Dit is, na Ansen en Kerkenveld, de derde vestiging van dit nieuwe zorgbedrijf. Persoonlijk contact, een huiselijke sfeer, kleinschalig, laagdrempelig en betaalbaar zijn termen die initiatiefneemsters Jacqueline Smit en Meta Kroon frequent gebruiken als je hen vraagt naar de prioriteiten van hun onderneming. Zo blijven huren onder de grens voor huurtoeslag.

Smit was negentien jaar in dienst bij reguliere zorginstellingen, Kroon zestien jaar. Het werk benauwde hen meer en meer. Smit: ,,De regeltjes en de administratie worden daar steeds belangrijker. Zorg aan cliŽnten lijkt wel bijzaak te zijn geworden.” Dat moest anders. En het kan anders.

Vierde op komst

In Kerkenveld kochten ze het voormalige restaurant De Markies van Karabas. Twee klussende echtgenoten hielpen met de ombouw tot zorgcomplex. Daarna volgde aankoop en verbouw van de vroegere basisschool ’t Veurlaand in Ansen. Inmiddels is bij de gemeente De Wolden een pakket tekeningen op de deurmat gevallen voor een grondige aanpak van voormalige basisschool De Vaarboom in Fort. Als alles mee zit, kan hier over een jaar de een vierde filiaal de deuren openen. ,,En dan is het voorlopig wel genoeg”, zegt Smit. ,,We moeten het wel kunnen blijven overzien.”

Het oude raadhuis in Havelte heeft na het vertrek van de gemeente Westerveld naar de nieuwbouw in Diever zo’n zes jaar leeg gestaan. De ‘handige mannen’ van Smit en Kroon en de door hen ingehuurde specialisten wisten niettemin wel raad met het gebouw. In alle hoeken van de boerderij is nu volop daglicht. De appartementen zijn ruim en modern.

Burgemeester en wasmachine

,,We hebben hier ook nog twee noodkamers en drie kamers voor kortdurende opvang”, toont Smit tijdens een rondleiding door de nieuwe vestiging. Haar compagnon Kroon legt uit dat de bewoners 24 uur per dag van een breed zorgpakket gebruik kunnen maken. Restaurant ’t Knooppunt aan de Dorpsstraat kookt voor de in totaal 26 bewoners – er zijn ook enkele echtparen bij. Op het omvangrijke buitenterrein is een voliŤre getimmerd en een jeu-de-boulesbaan aangelegd.

In de kelder, waar de gemeente haar archieven had, draaien nu de wasmachines. De voormalige burgemeesterskamer is niet verbouwd en ademt als enige ruimte nog de sfeer van de achttiende eeuw. Smit: ,,Dit is nu het honk van de historische vereniging Havelte. In ruil voor het onderdak geven zij voor de bewoners zo nu en dan een diashow.”

 

Op 17 Mei 2016 nieuwe foto's geplaatst
van de Locaties Ansen en Kerkenveld.

 

Artikel Dagblad van het Noorden 5 december 2015

Klik op het artikel voor een vergroting

Aankoop gemeentehuis Havelte

(krantenartikel DVHN 4 september 2015)

Aankoop oude school in Fort

(krantenartikel 24 juli 2015 HC)


klik op het artikel voor een vergroting
 

(krantenartikel 22juli 2015 DVHN)


klik op het artikel voor een vergroting


klik op het artikel voor een vergroting

 

Aandacht voor De Berkenhof op RTL4 d.d.11 januari 2015
klik hier


Bezoek minister Blok op 17 Februari 2014


Klik hier voor een vergroting van het artikel

Nieuwe woonvoorziening voor ouderen in Ansen

NIEUWSBRIEF
September 2013
(klik op de brief om hem te kunnen lezen!)

Inmiddels is het voormalige schoolgebouw "Het Veurland" geheel verbouwd en zijn de eerste bewoners er al komen wonen. Op 28 oktober is er een open dag geweest, we hopen u binnenkort enkele foto's te kunnen tonen.

We zijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons team in Ansen willen versterken.


Op dit moment zijn er geen vacatures in De Berkenhof.


Wel zijn wij dus op zoek naar Vrijwilligers


Wij zoeken vrijwilligers voor activiteiten zoals; koffie/thee schenken, voorlezen van de krant, wandelen, handwerk, muziek, zang, spelletjes, als begeleider bij uitjes, bezoek aan tandarts e.d. maar ook voor onderhoud aan de tuin.

Woonzorg "De Berkenhof", Jan Haarstraat 24, 7926 TC Kerkenveld. Telefoon: 0528-281000
Woonzorg "De Berkenhof", Voorlanden 1, 7964 KN Ansen. Telefoon: 0522-471806
Woonzorg "De Berkenhof", Boskampsbrugweg 2,7971 CL Havelte. Telefoon: 0521-208000
Woonzorg "De Berkenhof", Fort 50, 7924 RC, Fort. Telefoon 0655773874 of 0655754400

 

Home I Algemene informatie I Locatie Ansen l Locatie Kerkenveld I Locatie Havelte l Locatie Fort I Wie zijn wij
 I
Zorg I FinanciŽn en kosten I Vrienden van de Berkenhof I Links I  Nieuws I Contact