Meta en Jacqueline

Concept De Berkenhof is geschenk

← Terug naar overzicht
24 augustus 2020

Mooi nieuws vorige week, de komst van een vijfde vestiging van woonzorg De Berkenhof in Veeningen. Het wordt zelfs een XXL-versie met een knarrenhof erbij en nog tal van andere voorzieningen. Een geweldige uitdaging voor Jacqueline Smit en Meta Kroon, die samen met hun bouwmannen in achtereenvolgens Kerkenveld, Ansen, Havelte en Fort prachtige accommodaties realiseerden.

Wat mij betreft om meerdere redenen fantastische initiatieven voor de dorpen. In de eerste plaats omdat voor De Berkenhof bestaande gebouwen zijn gebruikt die hun functie waren verloren. Restaurant De Markies van Karrabas in Kerkenveld was al enige tijd gesloten en verloederde, de basisscholen ’t Veurland in Ansen en De Vaarboom in Fort bleven behouden voor de dorpen, al maakten de kinderen plaats voor oudere bewoners. En in Havelte kreeg het gemeentehuis eindelijk een herbestemming.

In de tweede plaats is het mooi dat er voor ouderen in kleinere dorpen de mogelijkheden zijn geschapen om in het eigen dorp te blijven wonen. Havelte heeft dan wel de ZZWD-locatie De Molenhof, maar de filosofie van De Berkenhof is toch een iets andere. Dat is dan mijn ‘in de derde plaats’, want de manier waarop zorg wordt verleend in de vier vestigingen, is de zorg van de toekomst zoals iedere oudere dat graag zou wensen. Kleinschalig, niet duur en in een huiselijke sfeer waar de bewoners zelf mee kunnen werken aan het voorbereiden van de maaltijden. Aardappels schillen et een bakje op schoot, in de huiskamer zoals dat vroeger ook gebeurde. Samen spelletjes doen, er met een busje op uit of gewoon alleen in het eigen appartement chillen.

Monumentaal

Ik rij regelmatig langs het pand Veeningen 42 en vroeg me altijd af wanneer er nu eens iets gebeurde. Een pand met potentie, dat er jarenlang haveloos bijstond. Ik wist niet eens dat het een monumentale status had, maar dat zag je er beslist ook niet aan af. Dat er nog zoveel grond bijhoorde, wist ik ook niet, maar het biedt de dames Berkenhof immense kansen. Zij zijn van het type waar het glas altijd halfvol is, die met hun mannen door de rotzooi heen kunnen kijken en die denken in mogelijkheden. Niet voor niets was de koop ook zo gesloten. Natuurlijk deed het Wassim en Mahmoud Anzarouti pijn dat het verkocht werd, maar zij gaven direct aan alle vertrouwen te hebben in de plannen van de dames en in het concept.

Ik had het de dames al eens eerder aangegeven, maar met Veeningen 42 in het achterhoofd en de mogelijkheid voor zelfstandig wonen met eventueel zorg, laat ik me alvast inschrijven voor over pakweg 25 jaar, als ik de 80 mag halen. Misschien dat mijn vrouw en ik daar dan mogen wonen met generatiegenoten als Roger en Berthilde de Groot, Henk en Hester Dekker en natuurlijk Jacqueline en Meta zelf met hun mannen. Dat wordt daar dan een gezellige knarrenboel, maar ik teken ervoor. Het concept De Berkenhof is een geschenk uit de hemel.

Bron: Artizzl Media / Peter Nefkens