PHOTO-2020-07-20-19-59-53

Vijfde vestiging wordt Berkenhof XXL

← Terug naar overzicht
24 juli 2020

Vervallen monument Veeningen 42 krijgt eindelijk een nieuwe bestemming

Veeningen – Er komt een vijfde vestiging van woonzorg De Berkenhof, met daarbij een soort knarrenhof. Aan het perceel met de monumentale boerderij op Veeningen 42, een pand dat al sinds 2006 onbewoond is en in vervallen staat verkeert, krijgen Meta Kroon en Jacqueline Smit een megaklus. Vrijdagmiddag werd namelijk het koopcontract ondertekend en dat maakte hen niet alleen eigenaar van de boerderij, maar ook van in totaal 7,5 hectare grond.

De beide grondleggers van het ‘Berkenhof-imperium’ nemen het perceel over van de Syrische familie Anzarouti, die in 2011 vanuit Syrië naar Nederland kwam om te ontkomen aan de grillen van president Assad. Zij zagen er wel brood in om op Veeningen 42 een paardenfokkerij te realiseren, maar de vergunningen kwamen maar niet rond. Daarna stuitte de familie in Lochem op de failliete boedel van Ger Visser. In Lochem hebben Mahmoud en Wassim Anzarouti nu een florerende stal, Sham Stables, waar Arabische showpaarden worden gefokt.

De gebouwen staan daar in het midden van 25 hectare weilanden aan alle zijden omringd door bossen. Een prachtige locatie, wat de switch van Veeningen naar Lochem wel begrijpelijk maakt

Snel beslissen

De koop van Veeningen 42 was snel beklonken. Nadat adviseur en tussenpersoon Mark Gortemaker uit Zuidwolde de dames had getipt, stonden ze al snel met hun mannen Edwin en Henri op het betreffende perceel. „Wij zagen er direct veel mogelijkheden in en moesten snel beslissen. Als je wat wilt, dan moet je het doen”, zegt Jacqueline. Er waren meerdere kapers op de kust, sinds de gemeente met een locatiepaspoort kwam voor dit perceel.

De dames voeren ook bij de 4 eerdere projecten op hun gevoel en de adviezen van hun bouwkundige mannen. „De mannen wreven zich in hun handen en ons bouwteam was ook direct enthousiast”, weet Jacqueline. Elk van de vier Berkenhofs werd door hetzelfde team ondernemers gerealiseerd, het bouwteam.

Enthousiasme hebben ze wel nodig, want op Veeningen wacht de grootste uitdaging die de dames ooit zijn aangegaan. Ze zitten vol ideeën, maar focussen zich eerst op de verbouw van de boerderij, waar de familie Stapel altijd heeft gewoond en die gebouwd is in 1866. „Maar misschien splitsen we de bouwploeg wel in tweeën, dat is afhankelijk van hoeveel bouwers er beschikbaar zijn. Dan kan de ene ploeg met de boerderij bezig en de andere achter met de knarrenhof”, suggereert Jacqueline. Het ondernemende zorgduo heeft respect voor rijksmonumenten en het pand krijgt dan ook de behandeling die het verdient. „En die mooie boom hoort er ook echt bij”, wijst ze naar de grote boom rechts voor het pand.

Ouderenzorg

De eerste bouwmaterialen lagen er vrijdagmiddag al, maar Mark Gortemaker moet nog met tekeningen aan de slag. Plannen zat, maar de zorg is de rode draad door het project. „Ouderenzorg is ons ding”, bezweert Meta. „Een voorziening als een knarrenhof, wij geven het nog wel een andere naam, biedt mogelijkheden voor ouderen om veilig zelfstandig te wonen. Ze kunnen terugvallen op de zorg van De Berkenhof en eventueel meedoen met activiteiten. We hebben ook plannen voor een klein restaurant en misschien een paar hotelkamers”, vertelt Meta. Paarden krijgen ook een prominente rol, want de voorzieningen zijn er al en er kan zo een manege gebouwd worden. De paden zijn al verhard en er ligt tevens drainage. „Er ligt een hoop geld op dit perceel dat je niet ziet”, constateert Mark Gortemaker. Er zijn ook gedachten om het allemaal nog wat breder te trekken, er volgt zeker nog overleg met Plaatselijk Belang Veeningen om te peilen of daar nog wensen leven. „Wij willen iedereen met elkaar verbinden, jong en oud”, benadrukt Jacqueline.

Wat ze ook willen, is voor duurzaamheid gaan. Er zijn mogelijkheden zat voor bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneweide ergens achteraf is zelfs een optie. Ook op de andere vestigingen van De Berkenhof liggen al zonnepanelen, in Ansen wordt dat nu samen met de aanpak van het dak gerealiseerd.

Wethouder Gerrie Hempen: ‘Blij dat er eindelijk wat gebeurt’

De gemeente De Wolden is blij dat er eindelijk wat gebeurt, maar heeft daar zelf ook een aanzet toe gegeven. In juni werd een zogeheten locatiepaspoort voor het perceel vastgesteld door het college van B en W, wat zoveel betekent als dat de minimale kaders worden aangegeven waaraan een bouwplan moet voldoen. Het bespaart vooral veel tijd en geeft meer mogelijkheden. Uitgangspunt is voor de gemeente dat bij herontwikkeling van de locatie een goede balans wordt gevonden tussen oud en nieuw. Voor dit project zijn verschillende subsidie- en financieringsmogelijkheden beschikbaar. Wethouder Gerrie Hempen is verguld met het initiatief van de beide dames. „Het is toch geweldig dat twee ondernemers dit zo oppakken, het is een geweldig concept”, reageert de wethouder. Ze bekende dat de gemeente zich vorig jaar lichtelijk schaamde bij het Koninklijk bezoek aan Veeningen. „Ze reden van Veeningen maar Meppel ook langs dit pand, ik hoop dat de Koning het niet gezien heeft”, glimlacht Gerrie Hempen nu.

‘Dit is goed voor de hele omgeving’

Wassim en Mahmoud Anzarouti zijn blij dat hun oorspronkelijke droompand nu een goede bestemming krijgt. „Ik denk dat dit goed is voor de hele omgeving, het wordt echt mooi”, reageert Mahmoud. Al doet het hem best wel zeer dat het pand nu in andere handen overgaat. „Wij volgden de zaken naar Lochem, maar verloren hier onze vrienden. Ik bewaar hele fijne herinneringen aan Zuidwolde en omgeving.”

De familie komt al jaren bij de familie Broek op Veeningen en het was dan ook niet vreemd dat ze na hun vertrek uit Syrië in Veeningen belandden. De familie Anzarouti was in Syrië ook eigenaar van een koekjesfabriek. Wassim is getrouwd met Renske Wassenaar en ze fokken al vele jaren Arabische paarden. Hun stal in Lochem heeft een goede naam in de hippische wereld.

Het principe van De Berkenhof

Er zijn nu vier vestigingen van De Berkenhof. De eerste werd in 2012 geopend in Kerkenveld, waar restaurant De Markies van Karrabas werd verbouwd. In het najaar van 2013 werd de vestiging in Ansen geopend. Daar werd de voormalige basisschool ’t Veurland verbouwd.

De eerste Berkenhof buiten de gemeente De Wolden, staat in Havelte, de gemeente Westerveld dus. Het voormalige gemeentehuis, een monumentale boerderij met aanbouw, werd in 2016 officieel geopend. Dat Meta Kroon en Jacqueline Smit altijd op zoek zijn naar potentiële locaties, weten ze inmiddels in de wijde regio. De vierde Berkenhof kwam in Fort, waar naast het dorpshuis de oude basisschool werd omgebouwd. Het was net na de zomer van 2018 dat de bouwvakkers vlak voor de opening de laatste stofresten wegveegden.

In alle dorpen waar De Berkenhof een vestiging heeft, is de band met de dorpsgemeenschap snel aangehaald. Het sterke punt van de organisatie is dat betaalbare zorg wordt geboden in een huiselijke sfeer.

Bron: Artizzl